Een nieuwe kat in huis

Wanneer een kitten bij u in huis komt, is de kitten ongeveer dertien weken oud. Raskittens kunnen pas worden opgehaald vanaf een leeftijd van dertien weken. De stamboom hoort u samen met de kitten te krijgen. Een paspoort/entingsboekje waarin staat genoteerd waarmee, wanneer en waartegen uw kitten ingeënt is, hoort u sowieso te krijgen als het een raskitten betreft. Vraag de fokker of oude eigenaar altijd wat voor Voedsel het kitten gewend was te eten en aan welke kattenbakvulling het gewend was, en zorg ervoor dat u deze zaken vooraf al in huis hebt gehaald. Een verhuizing kan stressvol zijn voor een kat en stress verlaagt de weerstand, waardoor het dier vatbaarder wordt voor ziekten. Daarom is het beter dat u zo min mogelijk veranderingen aanbrengt in de voeding, de voedertijden en de kattenbakvulling. Veel fokkers werken met een koopcontract. In dat contract staan de rechten en plichten vermeld van de koper en de verkoper.

Wanneer er al een kat is

Heeft u al één of meer katten of andere huisdieren, dan is het een goed idee om het kitten eerst een paar uurtjes in alle rust alleen een deel van het huis, bijvoorbeeld de woonkamer, te laten verkenNen. Zet het dier eerst op een schone kattenbak, zodat het weet waar het naartoe kan gaan om de behoefte te doen.

Geef het de gelegenheid wat te drinken en eventueel te eten (al zijn katten en kittens die meteen al beginnen te eten in een nieuwe omgeving zeldzaam). Pas daarna kunt u de nieuwe huisgenoten erbij laten. Op deze manier hoeft het dier niet ineens te veel indrukken tegelijkertijd te verwerken en voelt het zich minder bedreigd, omdat het de omgeving al een beetje heeft leren kennen.

Katten aan elkaar laten wennen

Of de nieuwkomer, volwassen of niet, zal wennen aan eventuele huisdieren die u al heeft, is grotendeels afhankelijk van het karakter van het desbetreffende dier, maar natuurlijk ook van de insteling van uw andere huisdieren. Wanneer u al één of meer katten heeft, kunnen die de eerste tijd op hun strepen gaan staan en de nieuwkomer niet accepteren, maar meestal worden onenigheden binnen een maandje of wat bijgelegd. Dit is zeker het geval wanneer er voldoende ruimte is en aan de randvoorwaarden is voldaan. Natuurlijk is dit niet altijd het geval. Er zijn katten die een nieuwkomer niet zullen accepteren, wat ze onder meer kunnen uiten door onzindelijk of super nerveus te worden, zich terug te trekken op een rustig plekje in huis en voedsel gaan weigeren, of juist steeds weer gevechten uit te lokken. Meestal trekt het vanzelf wel weer bij, een kwestie van tijd.

Er wordt wel eens gezegd dat een kitten makkelijker geaccepteerd wordt, maar dit hoeft je er niet van te weerhouden een volwassen kat (herplaatser) aan te schaffen, want er zijn veel voorbeelden van katten die op latere leeftijd nog hechte vriendschappen sluiten.

Ook maakt het in de praktijk weinig uit of de nieuweling een kater of poes is. Er zijn poezen die vriendschap sluiten, katers die vriendschap sluiten en poezen en katers die vriendschap sluiten, evenals er dieren zijn van verschillend of hetzelfde geslacht die elkaar niet kunnen luchten of zien. Net als bij mensen kunnen katten elkaar namelijk aardig gaan vinden of een hekel aan elkaar krijgen. Het ligt er vooral aan de karakter van de dieren, er is geen vaste aanpak die altijd werkt